суботу, 11 лютого 2023 р.

Знайомство зі світом професій: як це робити батькам XXI століття

Висловлюйте дитині вашу віру в те, що вона здатна навчитися чого завгодно. Усі нобелівські лауреати, зірки шоубізнесу, мільярдери та музиканти-віртуози колись були розгубленими й наївними дітьми! Тому завжди кажіть вашому сину чи доньці таке: «Я вірю, що ти зможеш стати тим, ким захочеш!»

У жодному разі не говоріть дитині: «Це не твоє!» Щодня ви самі бачите по телевізору або читаєте, як люди з тяжким ДЦП успішно долають марафони, а діти, яких вважали нездатними навчатися, успішно закінчують школи й виші. Ви знаєте навіть глухого композитора (підказка: його твір став гімном ЄС). Тож не прирікайте дитину на стовідсоткову поразку, відмовляючи її від спроби. А раптом вийде?

Читайте також: Мотивуйте дитину досягати цілі: 7 перевірених способів

Не переконуйте дитину, що деякі сфери діяльності кращі за інші

Ви, певно, не хотіли б, щоби робота вашої дитини була пов’язана зі збиранням сміття… А якщо вона очолить бізнес із його збору, сортування й перероблення? І не лише добре зароблятиме на смітті, а й заслужить повагу громади за порятунок довкілля?

Жодна людина не знає всіх професій і в яких сферах людського життя знадобиться той чи той фах. Ви не можете передбачити, де саме знадобляться здібності та схильності вашої дитини, коли вона виросте.

Приміром, журналіст може працювати не лише в програмі новин на телеканалі чи в газеті. Для нього знайдеться робота на сайті великого агропідприємства, птахоферми чи заводу побутових електрогенераторів (до речі, заводам із перероблення сміття теж потрібні фахівці-медійники — у відділ зв’язків із громадськістю).

Тому не формуйте в дитини уявлення, що є погані та хороші сфери діяльності чи галузі. Є діяльність, яка допомагає людям чи довкіллю — і яка шкодить. Є законна та етична діяльність, і є така, що порушує закон.

Яка саме робота буде престижною через десять років, а яка втратить привабливість — покаже лише час. Тому хай у вашої дитини буде якнайбільше можливостей!

 

https://svitchekaiekrylatykh.com

Немає коментарів:

Дописати коментар