суботу, 11 лютого 2023 р.

СВІТ ПРОФЕСІЙ

У світі нараховується понад 50 тисяч професій. Кожного року деякі з них зникають, натомість зявляються інші. В часи інформаційних технологій все дуже швидко змінюється. Але базові поняття залишаються. І ми розкажемо про те, що таке професія, що таке спеціальність, кваліфікація, які існують типи та класи професій знає не кожен.

Професія – від латинського «оголошую свою справу». Професія визначається характером продукту, який виготовляється, засобами і специфічними умовами виробництва в одній з галузей народного господарства. Спеціальність – це підвид професії, який зумовлюється подальшим розподілом праці в рамках однієї професії. Наприклад, лікар – професія, а хірург – спеціальність; педагог – професія, а викладач-математик – спеціальність; слюсар – професія, слюсар-складальник – спеціальність. Кваліфікація – визначається рівнем спеціальних знань, практичних навичок і характеризує ступінь складності конкретного виду роботи, яка виконується. Сучасний класифікатор професій Держстандарту України містить понад 8,3 тис. професій. Хоча мають попит трохи більше, ніж тисяча з них, все одно достатньо важко орієнтуватися у такому величезному світі професій. Тим паче, що, мало не щорічно, з'являються нові професії і зникають старі, стираються межі між багатьма з них, а деякі, навпаки, постійно розділяються. Кожна професія висуває певні вимоги до людини. Одні професії вимагають від людини сили і спритності, інші – переважно розуму і акуратності, ще інші – комунікабельності і стриманості. Деякі професії вимагають від людини практично однакових особливостей і рис характеру. Їх можна об'єднати в групи, які можна представити як свого роду професійні держави зі своїми законами, мовою, населениям, які займають на карті певне положення.Наприклад, професії слюсаря з ремонту автомобілів, слюсаря механоскладальних робіт і слюсаря-сантехніка відрізняються тільки з погляду виробничих завдань і умов праці, але ніяк не з погляду висунутих до людини вимог. Тому їх сміливо можна ставити на одне і те ж місце на психологічній карті професій. Тип професії указує на те, з чим людині доводиться мати справу в процесі своєї професійної діяльності, тобто на предмет праці. Предметом праці можуть бути інші люди, техніка, інформація, художні твори або природа.

Клас професій свідчить про ступінь складності і потрібної кваліфікації людини, тобто про характер праці. Характер праці може бути виконавчим або творчим.Найбільш популярною в профорієнтації є психологічна класифікація професій, запропонована Е. Клімовим. Основою її є ділення на типи професій за предметом праці.

За «предметом праці» можна виділити 5 типів професій: «Людина – людина»; «Людина – техніка»; «Людина – знакова система»; «Людина – художній образ»;«Людина – природа».

http://svitprof.org.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар